Sään ja palon kestävät levyt rakentamiseen

Ohjeet

Käsittely ja varastointi

Levyjä ei saa kantaa vaakatasossa.

Levyjä tulee kantaa pystyasennossa reunoisti kiinni pitäen.

Levyjä ei saa pinota pystyyn tai siten, että paino on reunoilla.

Levyt tulee säilyttää pinoamalla ne päällekkäin ja käsiteltävä varoen.

Levyjä ei saa pinota siten, että tukipisteiden etäisyys on yli 400mm.

Levyt pinotaan siten, että tukipisteiden etäisyys on alle 400mm.


Muita käsitelyohjeita

  • Lataa MGO levyn asennusohjeet tästä
  • Levyjä tulee vetää sivusuunnassa nostettaessa lavalta.
  • Levyt toimitetaan pakattuina puisten lavojen päällä, jotta niitä olisi helppo käsitellä trukilla.
  • Levyjen tulee antaa kuivua, jos ne kastuvat esim. korjauksen, asennuksen tai maalauksen yhteydessä.
  • Käsittele levyjä varoen välttääksesi levyjen reunoille tai pintaan kohdistuvaa vahinkoja.
  • Ulkotilassa muovipeitettä on käytettävä suojaamaan levyjä sateelta ja säältä.
  • Levyjä ei saa pinota yli kolmea lavaa päällekkäin.
  • Käytä suojalaseja ja hengityssuojainta aina materiaalia leikattaessa ja työstettäessä.

Asentaminen

Sahaus

Voidaan sahata helposti tavallisella sahalla, kuviosahalla tai sähkötyökaluilla. Useiden levyjen sahaamiseen suositellaan pyörösahan käyttöä.

Poraus

Käytä kiviporaa upotukseen tai poraruuveille. Käytä korkea-/matalanopeuksisia poria, jotta saat parempia tuloksia. Aseta levy porauskohdan alle, jotta reiästä tulee siisti. Älä käytä vasaraa.

Höyläys ja hionta

Reunaa voidaan höylätä tai hioa höylällä, raspilla tai viilalla. Käytä hiomiseen siihen tarkoitettuja hiekkapapereita.

Saumaus

TRILITE RMS sopii sekä puu- että metallikehikkojen kiinnittämiseen. Liittimien suositeltu etäisyys keskeltä keskelle on 407 mm. Kahden levyn saumojen väliin tulee jättää riittävä etäisyys, joka normaalisti on 4 mm. Kiinnitä väliseinissä huomiota välien täyttöön. Ennen täyttöä tulee huolehtia, että väli on puhdas ja siellä ei ole pölyä (mukaan lukien teräsharjan aiheuttama pöly): muutoin täyteaine ja levy eivät kiinnity toisiinsa kunnolla, mikä voi johtaa pinnan halkeilemiseen. Paikallisia rakennussäädöksiä ja -käytäntöjä tulee noudattaa.

Kiinnitys

Ruuvauksessa suositellaan käytettäväksi ruostumattomasta teräksestä valmistettuja uppokantaisia poraruuveja. Ruuvin halkaisija tulisi olla 3,5–4,2 mm, pituuden tulisi olla 2,5–3 kertaa paneelin paksuus. Nimellinen kiinnitysväli keskeltä keskelle 200 mm, paneelikiinnitysten reunan tulisi olla 10–15 mm levyn reunasta, ja kaikkien reunojen tulisi yhtyä tukirakenteisiin. Ohuemmat levyt voidaan niitata 16-kokoisilla ruosteenkestävillä niiteillä, joiden kruunu on 6 mm ja pituus 25 mm.

Leikkaus

Voidaan leikata helposti pitkittäin tai poikittain. Leikkaus tulisi tehdä levyn oikealle puolelle leikkurilla tai veitsellä. Ennen leikkausta levyyn voidaan piirtää viiva. Mittaviiva voidaan vetää haluttuun kohtaan ja sen loppukohtaan voidaan merkitä lovi veitsellä. Tämän jälkeen levyjä tulee painaa molemmin käsin, leikata ja katkaista suoran reunan päällä. Jotta leikkausjäljestä tulisi sileä ja siisti, käytä pyörösahaa (vähintään 120 karbidihammasta) ja aseta saha yli 3000 rpm:n nopeudelle.

Naulaus

Naulaus voidaan tehdä käsin tai koneellisesti käyttämällä tasakantanaulaa. Ruostumattomien teräsnaulojen käyttöä suositellaan. Halkaisijan tulisi olla 2,2 tai 3,1 mm, pituuden 3–3,5 kertaa paneelin paksuus. Kun naulataan koneellisesti, työkalut tulee asettaa 3–4 baariin ja hienosäätää, jotta saavutetaan tarvittava iskuvoima. On erittäin tärkeää, että levyt asetetaan vakaasti taustarakennetta vasten.

Tukirakenteet

Puun tai teräksen tapauksessa etäisyys keskeltä keskelle tulisi olla 400 mm 6 mm:lle, 8 mm:lle ja 9 mm:lle; etäisyys 600 mm 10 mm:lle ja 12 mm:lle.